Nominasjonskomiteens innstilling er klar

Publisert av: Agder SV Publisert: 24. september 2024
Oppdatert: 24. september 2024
Lesetid: ca. 3 min
SV sin nominasjonskomite i Agder har gjort ferdig sitt listeforslag til stortingsvalget neste år, med Mirell Høyer-Berntsen på 1. plassen.

Høyer-Berntsen sier hun er klar for å ta et kraftfullt oppgjør med de borgerlige stortingsrepresentantene som bekler Agderbenken i dag. Og med en god måling tidligere i måneden, der SV passerte både Sp og Krf og var 4. største parti i Aust-Agder, har hun god tro på at en stortingsplass kan være innenfor rekkevidde.

– Vi trenger kraftfulle, synlige og utålmodige representanter på stortinget fra Agder som kan inspirere våre unge og som tør å definere nødvendig endring. Hva har sittende representanter gjort for å øke velferden og livssituasjonen for innbyggerne i Agder? Jeg har bare sett dem løpe til departementet for å trygle om å få bygge ned enda mer natur og øke utslippene enda mer, sier hun.

– Vi ser at det er mange som har det tøft i dag, og i Agder har vi på flere områder større utfordringer enn andre deler av landet. Vi har langt større utenforskap blant unge enn landssnittet, Kristiansand er på Norgestoppen i å bygge ned natur, og vi har landets laveste dekningsgrad på studentboliger for å nevne noe. Da trenger vi et sterkere fellesskap som stiller opp, ikke å gå tilbake til en høyreside som prioriterer de rikeste. Høyresiden har vist det i kommunene de har tatt over etter 2023, hvordan de selv i trange økonomiske situasjoner kutter massivt for å kunne prioritere kutt i eiendomsskatten, sier Høyer-Berntsen.

Mirell Høyer-Berntsen. Foto.

Det er Jens Eckhoff som har ledet nominasjonskomiteen, og han sier han er glad for at Mirell ønsker å ta topplassen.

– Hun har gjort en flott jobb for SV på fylkestinget nå i 5 år, og markert seg som en veldig tydelig stemme for miljø og fordeling, sier han.

Han er også stolt over å ha fått veldig gode ungdomsrepresentanter på 2. og 3. plass på lista.

– Vi har nestleder i Fagforbundet Ung, Alexander Liane (30) på 2. plass. SV har et godt samarbeid med fagbevegelsen, og har veldig mye til felles med Fagforbundet politisk. På 3. plass har vi fått fylkeslederen i Agder SU, Sunniva Svenkerud (18). Det er ungdommen som skal overta kloden, og som har den utålmodigheten som trengs for å ta tak i vår tids store utfordringer, sier Eckhoff.

Alexander Liane. Foto

Alexander Liane er veldig opptatt av arbeidsliv, og av psykisk helse. Da spesielt for unge, og i det, unge menn.

– Jeg har selv vært for mange runder i systemet og opplevd hvordan man blir motarbeidet dersom man ber om hjelp. Og som tillitsvalgt er jeg selvsagt opptatt av arbeidsvilkår, bedre bemanning, mer oppgavedeling og tillit til ansatte, forteller han.

Sunniva Svenkerud går siste året på studiespesialisering på videregående skole, og brenner for rettferdighet, bærekraft, og omfordeling av ressurser.

– Det er avgjørende for å redusere forskjeller og sikre bedre velferd for alle. For meg er kampen for en reell samtykkelov et viktig skritt for å sikre trygghet og rettsikkerheten til kvinner, spesielt her i Agder der tallene fra krisesentrene øker. Jeg vil være en stemme for utfasing av oljeindustrien og oppbygning av nye grønne prosjekter, og jeg mener kampen mot global fattigdom er en av de viktigste sakene vi kan jobbe for som sosialister, og derfor ønsker jeg å jobbe for økt bistandsbudsjett, sier hun.

Sunniva Svenkerud. Foto

SV planlegger å stille med den samme lista i Aust- og Vest-Agder, og fylkeslaget skal vedta den endelige listen 9. november. Her er hele listeforslaget fra nominasjonskomiteen:

1. Mirell Høyer-Berntsen, Arendal
2. Alexander Liane, Vennesla
3. Sunniva Svenkerud, Agder SU/Kristiansand
4. Per Gunnar Salomonsen, Kristiansand
5. Tove Hage Aargaard, Tvedestrand
6. Anija Markovina Wormsen, Farsund
7. Robin Hansson, Kristiansand
8. Sølvi Gjerdal Thomassen, Lindesnes
9. Amina Bitar, Arendal
10. Alf Holmelid, Kristiansand
11. Mali Steiro Tronsmoen, Kristiansand (kun Vest-Agder)
12. Morgan Salminen, Lindesnes (kun Vest-Agder)