Klima og miljø
Et samfunn som tar tak i miljøproblemene, er et samfunn som åpner for nye muligheter. Når vi bygger et miljøvennlig og fremtidsrettet samfunn, vokser nye næringer fram, nye jobber skapes og nye hjem bygges. Et Norge som samtidig tar ansvar for å begrense utslippene av klimagasser og ødeleggelse av naturen, blir et Norge med flere trygge og framtidsrettede arbeidsplasser, grønnere og mer moderne lokalsamfunn, lettere framkommelighet og en enklere hverdag for innbyggerne. Mye kan gjøres i Agder for å møte og løse de store miljøutfordringene, og vi inviterer befolkningen med på laget for å lykkes.
Agder SV vil arbeide for at FNs bærekrafts mål og Agenda 2030 med tilhørende handlingsprogram er styrende for alt politisk arbeid og samfunnsutvikling i Agder. Agder må øke sine klima- og miljøambisjoner for å nå FNs bærekrafts mål innen 2030. Fylkeskommunens rolle i arbeidet med å innarbeide og etterleve FNs bærekraftsmål må styrkes. Slik sikrer vi at fylkeskommunen kan veilede og bidra ut i kommunene med relevant kompetanse og fagressurser. Agder SV vil forplikte seg til raskere innarbeiding av FNs bærekrafts mål i alle regionens kommuner, og være pådriver for tiltak som gjør Agder landsledende på kutt i klimagassutslipp og ivaretakelse av artsmangfold og sammenhengende natur. Å omstille samfunnet slik at vi når FNs bærekrafts mål krever felles innsats. Dette innebærer at vi må sikre økt kunnskap om bærekraftig omstilling inn i det offentlige, næringslivet, våre utdanningsinstitusjoner, til våre innbyggere og organisasjoner i Agder.
En helhetlig og bærekraftig arealforvaltning hvor formålet er arealnøytralitet er drivende for Agder SV sin politikk. Fylkeskommunen må utvikle verktøy som kan brukes til statistikk, faglige utredninger, kartlegginger og oversikter over regionens arealforbruk, ressurser og naturmangfold. Slike verktøy må gjøres tilgjengelig for kommunene. Dette fremmer helhetlige og langsiktige strategier som sikrer forutsigbarhet ved målkonflikter mellom de interessene og målsettingene vi skal forvalte.
Der dette kommer i konflikt vil Agder SV sette det biologiske mangfoldet og miljøhensyn foran interessene til utbyggere i for eksempel planprosesser eller ved vurdering av nye hyttefelt. Agder SV vil arbeide for innskjerping i dispensasjonspraksisen for bygging i 100-metersbeltet. SV vil videreføre kampen for å bevare strandlinjer, heiområder og grønne lunger i nærmiljøet. Samtidig vil SV styrke allemannsretten og allmennhetens interesser og sikre alles rett til å komme ut i naturen og utøve ulike former for friluftsliv, fra å glede seg over uberørt natur langt fra folk til turer og friluftsaktiviteter i nærområdet.
Agder SV vil ta vare på artenes leveområder gjennom vern av naturområder og restaurering av ødelagt natur og fremme helhetlig arealbruk. Vi vil arbeide for å utvikle verktøy og sikre viktig kunnskap gjennom økt bevilgning til kartlegginger og analyse og målverktøy som kommunene skal bruke i sin arealforvaltning. Vi vil jobbe for at alle kommuner i Agder benytter klima, areal- og naturregnskap i sitt planarbeid innen 2024.
Agder SV vil jobbe for å sikre at kommunene ved rullering av sine kommuneplaner har krav om å ta ut gamle reguleringsplaner som ikke er igangsatt, og at fylkeskommunen skal bidra med kompetanse og ressurser i dette arbeidet. Vi vil arbeide for at det settes en begrensning og betydelig reduksjon i hva en kommune kan ha i boligreserve. Denne grensen bør ses opp mot innbyggertall og kommuneareal.
Agder SV mener at fylket må prioritere deltakelse i prosjekter og forskningsprosjekter som øker regionens kunnskap om helhetlig og bærekraftig arealforvaltning for fremtiden. Regionale planer og verktøy for helhetlig og bærekraftig samfunnsutvikling må styrkes. Dette vil gi regionen verktøy som sikrer utslippsfri og effektiv mobilitet, økt tilgang på fornybar energi, arealnøytralitet, og klimakutt. Fylkeskommunens målsetninger må følges av alle Agders kommuner og sikres ved at fylkeskommunen bidrar med sin faglige kompetanse og veiledning inn i kommunenes planarbeid.
Agder SV vil styrke innsatsen for ivaretakelse av natur og kulturlandskap i fylket. Vi vil prioritere midler til kartlegging og forvaltning av våre naturtyper og arealer. I 2021 forpliktet Norge seg til et mål om å verne 30 % av naturen og 30 % av havet innen 2030, dette må vi følge opp regionalt. Agder SV vil sikre leveområder for Agders arter på land og i vann gjennom betydelig økt vern av hei-, kyst-, strand-, vann-, og skogsområder. Våre vassdrag, myr- og havområder er viktige å ivareta for fremtiden. Vi vil jobbe for å sikre at større sammenhengende områder avsettes til vern gjennom etablering av flere nasjonalparker og økt vern i eksisterende nasjonalparker både på land og langs kysten. Disse målsettingene må ivaretas og sikres når infrastruktur og næring bygges ut.
Agder forvalter Europas sørligste villreinområde, og Agder SV vil arbeide for å styrke og ivareta disse leveområdene for fremtiden. Vi mener det må utpekes flere utvalgte naturtyper og prioriterte arter i naturmangfoldloven. Vi må oppfylle forpliktelsene i Bern konvensjonen om stans av naturmangfoldtap gjennom en bærekraftig forvaltning av våre rovdyr og deres leveområder. Dette innebærer nedleggelse av de regionale rovviltnemndene som bør erstattes av en nasjonal, politisk uavhengig kunnskapsbasert rovviltnemd.
Agder SV vil arbeide for å utnytte fylkets naturressurser på en bærekraftig måte, som bevarer økosystemer og naturmangfold. Energi fra av olje og gass må erstattes av fornybar energi. Økt satsing på solkraft og energieffektivisering er viktige tiltak for å nå disse målene. Vi vil arbeide for å øke omstillingen i bedrifter og næringsliv til sirkulær tankegang og metoder hvor vi stiller krav til gjenbruk og energieffektivitet i produkter og produksjon.
Den største utfordringen de nærmeste ti årene er at vi må løse dagens og framtidens miljøproblemer. Vi må gjennomføre drastiske kutt i lokale utslipp for å løse dette og deler av samfunnsstrukturen må bygges om. Agder SV ønsker å øke fylkets ambisjoner om klimagasskutt til minimum 55 prosent. Agders utslippskilder må kartlegges, og fylkeskommunen må lage et årlig klimaregnskap som viser utslippskutt. En slik synliggjøring av utslippskildene er avgjørende for å skape målrettede tiltak som fremmer erstatning av ikkefornybare energikilder med bærekraftige alternativer.
Agder har nylig vært rammet av både flom, snøtunge vintre med langvarige strømbrudd, tørke, skogbranner og påfølgende svikt i jordbruksavlinger. Vi må dyrke mer mat lokalt, og finne tiltak som øker og sikrer denne målsettingen. Agder SV mener vi trenger bedre regionale planer og styrket innsats og samarbeid mellom kommuner, brannvesen, heimevern og sivilforsvar for økt beredskap – særlig for strøm og transport. For jordbruk og skogdrift trengs omstillingstiltak som øker tåleevnen for tørke og flom.
Agder SV ser at omstilling skaper muligheter til å skape morgendagens arbeidsplasser, transportsystemer og lokalsamfunn. Vi må gjøre tiltak og endringer i dag som sikrer at vi når de målsettingene vi har satt oss for fremtiden. Dette krever utstrakt og helhetlig samarbeid på tvers av geografi, sektorer og nivåer i alle Agders kommuner. Og felles målsettinger må forankres slik at alle kommuner får god veiledning og kunnskap og sikres mulighet til tett samarbeid, deltakelse og medvirkning i omstillingen.
Agder SV vil:
- innføre tiltak som gjør at Agders kommuner raskere innarbeider FNs bærekraftsmål i alt planarbeid
- gå inn for stans i tildeling av konsesjon for vindkraftanlegg i Agder, og kreve at omfattende konsekvensanalyser gjennomføres før nye konsesjoner vurderes
- at ren norskprodusert strøm ikke eksporteres på en måte som medfører at Norge må importere strøm fra forurensende kraftproduksjon som kull- eller atomkraft
- utvikle en bioenergibasert næring som nyttiggjør lokale fornybare skogressurser
- arbeide for å få langt mer av godstrafikken over på bane og båt, særlig er det store miljøgevinster i bedre utnyttelse av Kristiansands havns potensiale.
- innføre luftmålere på de sterkest trafikkerte fylkesveiene for å kartlegge utslipp og danne grunnlag for innføring av tiltak
- arbeide for innføring av mer smartteknologi i forbindelse med luftmåling og kjøretøystatestikk på fylkesveiene
- ha årlige fylkeskommunale klimaplaner, som identifiserer utslipp og utslippskutt
- opprette et naturombud
- styrke fylkeskommunens innsigelsesmulighet i miljøsaker
- etablere strengere kontroll med giftige utslipp og føre en restriktiv utslippspolitikk
- arbeide for å minimere skader på natur og miljø ved iverksetting av ferdig regulerte veistrekninger, og kreve nedskalering av veiprosjekter og større vern av natur på veistrekninger som enda ikke er ferdig regulert
- si nei til etablering av oppdrettsanlegg øst for Lindesnes
- stille krav til utredninger og tiltak for å sikre artsmangfold og fiskeriinteresser ved etablering av havvind i våre havområder
- si nei til alle kystnære bunnfaste og/ eller flytende havvindanlegg i Agder
- arbeide for varig vern av havområdene i Skagerak mot olje- og gassaktivitet
- sørge for bærekraftig forvaltning av ressursene i havet, blant annet ved å trekke lærdom fra hummerprosjektet og andre forsøk med lokale vernesoner
- bygge opp nøkkelarter i havet som tobis og flere rødlistede arter
- verne om allemannsretten og sikre allmennhetens tilgang til strandsonen
- ha strengere håndheving og regulering av motorisert ferdsel på sjøen og i vassdrag, for å skjerme dyrelivet og artsmangfoldet langs kysten
- opprette regionale planer for samarbeid på tvers i fylket for å styrke sjøørretens levekår i vassdrag og kystområder
- ikke tillate nye og utvidede fiskeoppdrettsanlegg, i regionen, og stille strengere miljøkrav til eksisterende anlegg
- arbeide for økt støtte til lokal maritim forskning
- følge opp naturmangfoldlovens målsetting om intakte økosystemer ved å sikre leveområder for villrein, ulv, gaupe, jerv og oter på Agder
- sikre artsmangfold og sårbare naturtyper ved innskjerpet vern
- ha en pollineringsvennlig kantslått langs fylkesveiene uten bruk av giftstoffer som er til skade for insekter og artsmangfold
- arbeide for å innføre en innskjerpet regional forskrift for motorisert ferdsel langs kystområdene, i vassdrag og utmark
- verne om villreinen og bevare stillheten i fjellheimen gjennom en svært restriktiv holdning til fornøyelseskjøring med snøskuter
- styrke artsforvaltningen av vilt og innlandsfisk for bedre ressursutnyttelse, og for å gi allmennheten gode naturopplevelser
- arbeide for skjerpede jaktregler i nasjonalparkene
- tilrettelegge for aktivt friluftsliv blant annet gjennom samarbeid med friluftsrådene
- innføre markagrenser på tvers av regionen som fremmer allemannsretten
- legge ned de regionale rovviltnemndene og erstatte med en nasjonal rovviltnemd
- at det utvikles en plan for grønne tak for å øke leveområder for biologisk mangfold og skape vekstplasser for landbruk
- samarbeide med kraftbransjen om tiltak for å gjøre det mer lønnsomt å satse på solceller på bygninger både i det private og i næringsvirksomheter
- etablere solceller, ENØK-tiltak og rene energiløsninger i fylkeskommunale bygg
- stimulere til fornybar energiproduksjon lokalt
- ta initiativ til en gratis veiledningstjeneste for energiøkonomisering i boliger
- styrke arbeidet med bokvalitet og stedsutvikling
- utvikle en plan for energiproduserende tak og fasader i alle fylkeskommunens bygg og hjelpe kommunene til å gjøre det samme i sine bygg
- styrke beredskapen for infrastruktur og landbruk i møte med klimaendringene, blant annet gjennom regionale planer for styrket innsats og samarbeid mellom kommuner, brannvesen, heimevern og sivilforsvar
- etablere og utvikle støtteordninger for etablering av grønne næringer
- arbeide for et lavere materielt forbruk, mer gjenbruk, en mer sirkulær økonomi og momsfritak for bedrifter som reparerer
- være svært restriktive med salg av statlige og kommunale naturområder og stille strenge miljøutredningskrav ved eventuelle salg.
- ha en fylkeskommunal tiltaksplan mot plastforsøpling, som gummigranulat
- arbeide for en gratis helårs returordning hos avfallsmottakene av søppel som er plukket av ideelle/frivillige
- arbeide for å innføre belønningsordning for ideelle/frivillige lag og foreninger som plukker søppel og avfall i naturområder.