Opplæring og skole
SV tar barn og unge på alvor og vil gi alle elever like muligheter til å utvikle sine evner, og til å delta i arbeidsliv og samfunnsliv. Agder SV har flere mål for fylkets skoler. Elever skal få et så godt skoletilbud at alle får det grunnlaget som trengs for å lykkes faglig og sosialt. Agder skal bli best i landet på fullføring av videregående skole. Dette krever et bredt utdanningstilbud i hele fylket, en styrking av den yrkesfaglige utdanningen, læreplasser til alle og bevilgninger som anerkjenner at lærerne er skolens viktigste ressurs. Agder SV vil styrke det psykososiale arbeidet på de videregående skolene i fylket. Dette vil vi gjøre ved å ansette flere yrkesgrupper ved skolene. I miljøteam skal for eksempel helsefagarbeidere og miljøterapeuter som sosionomer, barnevernspedagogeder og vernepleiere samarbeide med lærere og helsesykepleiere. Dette skal gjøres for å forebygge og motarbeide mobbing, rus og rusbruk, utenforskap og frafall.
Det er en svært viktig oppgave å sikre læreplasser nok, slik at alle får muligheten til å fullføre den utdanningen de har startet på. Det handler om respekt for yrkesfagelevers karrierevalg, og det er et viktig virkemiddel for å stoppe frafallet fra videregående utdanning. Det offentlige må bli flinkere til å ta inn lærlinger, og samtidig stille krav til private aktører om at de tar inn lærlinger og gir disse et godt utdanningstilbud.
For å sikre en god opplæring til alle vil SV kjempe for store nok bevilgninger til skolesektoren, for å gi lærere muligheten til å oppdatere og bruke sine kunnskaper og tid til å rekke over alle elevene. Derfor kjemper SV mot byråkrati og skjemavelde i skolen, og for økt lærertetthet. SV vil bedre mulighetene for tilpasset opplæring, slik at skolen kan gi alle barn og ungdommer like muligheter.
SV anerkjenner Kulturskolen som et skoleslag i tillegg til et kulturtilbud. Kulturskolen er en viktig aktør i Agder-kommunenes tilbud til barn og unge. Kulturskolen er også en viktig arbeidsplass på kulturfeltet, og SV ser viktigheten av å bygge broer mellom kommunenes arbeid innen kultur og utdanning i Agder og en fylkeskommunal forankring, for slik å sikre inkludering, breddetilbud og rettferdige tilgang til fordypning i kulturskolen i Agder uansett hvor man bor.
Et bredt utdanningstilbud må tilbys i alle deler av fylket. Vi vil motarbeide sentralisering og nedleggelse av skoler og linjer i distriktene. Etablering av private skoler i fylket kan føre til at den offentlige skolen kan få vanskeligheter med å gi et variert nok tilbud, fordi søkertallene synker når private aktører tar over deler av elevgrunnlaget. SV vil arbeide mot en utvikling der private aktører bidrar til en svekking av det offentlige tilbudet.
Skolen har en viktig rolle i å gi ungdom erfaring med å delta i demokratiske prosesser og SV ønsker å kjempe for å gi ungdom trygghet og innflytelse både i skolen og i samfunnet ellers. SV ønsker et nært samarbeid med Elevorganisasjonen i fylket for at elevenes ønsker og krav blir ivaretatt. SV vil kjempe for økte bevilgninger til oppvekstombudet, tidligere elev- og lærlingeombudet, for å sikre at elever og lærlinger får god oppfølging og muligheter til selv å ta initiativer for en best mulig opplæring.
Mobbing, rasisme og diskriminering er problemer som må tas på alvor i skolen. Vi ønsker et Agder som er et romslig samfunn, der ulikheter i utseende, tro, kjønn, seksuell orientering, funksjonsevne eller kulturell bakgrunn ikke skal gi ulike muligheter til arbeid, utdanning og deltakelse i samfunnslivet. Skolen reproduserer maktforskjeller mellom kjønn. SV vil ha med kjønnsperspektivet og seksuell trakassering i kampen mot mobbing.
Et bredt studietilbud på videregående-, fagskole-, høyskole- og universitetsnivå i Agder er viktig for fylkets egne ungdommer, men også for voksne som ønsker å videreutvikle kompetanse i eget fylke. Fagskoleutdanning er et fylkeskommunalt ansvar. Både for den enkelte som ønsker en yrkesrettet utdanning, og for næringslivet og offentlig sektor som trenger kompetent arbeidskraft, er det viktig å videreutvikle denne delen av skoleverket. I tillegg fungerer arbeidslivet som en viktig læringsarena. For å gi bedre levekår i Agder er det svært viktig å kunne videreføre voksnes læring, og gi utdanningstilbud der folk bor og arbeider.
Agder SV vil:
- styrke det psykososiale arbeidet på de videregående skolene i fylket gjennom egne miljøteam, bestående blant annet av miljøterapeuter og miljøarbeidere, som sikrer tett oppfølging av elevene
- at det offentlige tar inn flere lærlinger og stiller krav til at næringslivet tar inn lærlinger, som sikres et godt utdanningstilbud
- styrke ulike veier fram til fag- og svennebrev
- gi mulighet for flere og lengre praksisperioder i videregående skole
- utvikle entreprenørskapet i opplæringa, og knytte bånd til både grunnskolen og høyere utdanning
- tilby alle en faglig god leksehjelp i videregående skole
- tilby elevene ved videregående skoler et varmt måltid (lunsj) i løpet av skoledagen
- styrke et bredt tilbud av linjer spredt i hele fylket, med nærskoleprinsipp for inntak på VGS
- arbeide for at Agder får beholde og utvide landslinjetilbudene
- opprette en egen pott som skoleklasser kan søke på for å gjennomføre gratis klasseturer
- at alle skoler skal ha retningslinjer for å følge opp elever med begynnende eller pågående rusproblemer
- forhindre at karakterer hindrer elever i å gå på sin nærskole
- kurse lærere og sette i gang forsøk som kan styrke nynorsk både som hovedmål og sidemål
- stoppe videre privatisering av skolen
- styrke oppvekstombudets rolle og sikre økte bevilgninger
- styrke elevdemokratiet, og sørge for god skolering av elevrådene gjennom nær kontakt med elev- og lærlingeombudet og Elevorganisasjonen
- utvikle skolebiblioteket til å bli kunnskaps- og læringssenter
- styrke voksenopplæringa og sørge for at den skal være på offentlige hender
- styrke rådgivertjenesten med kursing og etterutdanning, særlig rettet inn mot yrkesvalg
- lage konkrete handlingsplaner mot rasisme, mobbing og diskriminering i alle skoler og kreve konkret handling på hver enkelt skole
- tilrettelegge for at skoler får nødvendig kompetanseheving på kjønn, seksualitet og mangfold
- sikre et bredt tilbud av studieprogram av høy kvalitet ved begge campuser på UiA
- styrke norskopplæringen for minoritetsspråklige elever i videregående opplæring
- gjennomføre forsøk i videregående skole med karakterfrie terminer med mål om å senke karakterpresset og øke læringsutbytte og gjennomføringsgrad
- innføre et makstall på 20 elever i hver gruppe, slik at lærerne får bedre tid til å følge opp enkeltelever
- melde Agder fylkeskommune inn i Norsk Kulturskoleråd